Delaktighet skapar engagemang hos unga
Många unga är engagerade i politik och samhällsutveckling, men det tas inte alltid tillvara. På flera håll i Norden arbetas det för att skapa mötesplatser för att stärka ungas engagemang.
Artikeln är publicerad i Nordperspektiv 2024
Text: Julia Lindström
Foto: Plainpicture
För att demokrati ska fungera krävs delaktighet, att människor får vara med och bestämma. Men det kräver också ett engagemang och viljan att delta. Rapporter i dag visar att ungas politiska engagemang och tro på demokrati minskar samtidigt som de tror att de har små, eller inga, möjligheter att påverka samhället. Exempelvis berättar Ungdomsbarometerns Generationsrapport 2024 att andelen unga som är intresserade av samhällspolitik har minskat från 50 procent 2018 till 38 procent 2023. Rapporten är baserad på intervjuer med 15 000 ungdomar i åldern 15–24 år.
Det fallande intresset bland unga får Norma Bergström från Nälden i Krokoms kommun, Sverige, att reagera.
– Jag tvivlar inte på att det politiska engagemanget har minskat, men retoriken som förs kring ungdomar provocerar mig. Jag upplever att unga har ett stort samhällsengagemang och är otroligt pålästa. Men det finns en misstro till det politiska systemet.
Norma Bergström gick 2022 Höj Rösten Politikerskola, en svensk partipolitiskt obunden utbildning som skapar sammanhang där unga får möjlighet att möta politiken och samtidigt får verktygen att både påverka och verka inom den.
– Jag har alltid saknat likasinnade i mitt liv, känt att jag brinner för så mycket men inte haft ett sammanhang där jag kunnat spela ut det. När jag kom till Stockholm och Politikerskolan var det första gången jag hittade en arena för mitt engagemang. Där fanns människor som alla hade ett enormt driv att göra samhället bättre, säger Norma Bergström.
På rätt villkor
Under utbildningen märkte Norma Bergström att hon som kom från landsbygden hade mycket gemensamt med de från storstädernas förorter. En känsla av att vara en bortglömd del av Sverige tror hon kan skapa ett politikerförakt.
– Många unga upplever att det förs dialoger över huvudet på dem. Att vuxna bjuder in unga för syns skull, men sedan inte låter dem vara med och bestämma på riktigt. De varken lyssnar eller litar på deras kapacitet.
Norma Bergström menar att det är viktigt att bjuda in unga på deras villkor. De kommer inte att dyka upp på ett föreningsmöte i en bygdegård en onsdagskväll. Vuxna behöver synas och vara närvarande där ungdomarna redan är – och det handlar inte bara om internet.
– Kom till fotbollsträningen, gitarrlektionen eller varför inte skolan? säger Norma Bergström.
En annan nyckel för att lyckas förvalta ungas engagemang tror hon är att blanda in dem i beslutsfattandet. För att det ska vara attraktivt att delta krävs enklare vägar till förändring där det behöver gå snabbt att få resultat.
– När jag var i sena tonåren saknade vi en fritidsgård i Nälden. Hade jag gått den traditionella vägen hade jag skickat in ett medborgarförslag som senare hade tagits upp i en budget för att till slut, eventuellt, få tjänstemän att starta en. I stället valde jag att starta fritidsgården själv.
Ge unga makt
På Danmarks nationaldag den 5 juni varje år tar Grundlovsfesten tillfället i akt att sprida kunskap om demokrati, grundlag och gemenskap genom att anordna fester runt om i Danmark och i landets skolor.
– Det är ett pedagogiskt projekt där vi vill föra in kunskap om demokrati i skolan och få unga att förstå varför det är viktigt att engagera sig. I Norden i dag finns det ingen generation som vuxit upp utan demokrati. Demokratin bara finns här, vi har inte behövt kämpa för den och tar den därför för givet. Vi glömmer varför den är viktig, säger Olav Hesseldahl, grundare av Grundlovsfesten.
Olav Hesseldahl har under åren arbetat med att få unga att engagera sig i demokrati på flera sätt. Förutom Grundlovsfesten har han startat Det politiske Akademi, inspirerat av svenska Höj Rösten Politikerskola, och organisationen Ungdomsbureauet som bland annat håller i festivalen Ungdommens Folkemøde med 30 000 deltagare, ett slags Almedalsveckan för unga.
– Jag upplevde att det efter finanskrisen 2008 var många unga som försökte engagera sig på olika sätt, men det fanns ingen i det etablerade systemet som lyssnade, säger Olav Hesseldahl.
Han tror precis som Norma Bergström på att ge unga makt – på riktigt. Att lyssna och skapa aktiviteter där demokratin blir konkret och tillgänglig. Plattformar för att samla unga finns redan i dag, men nyttjas inte.
– Vi har en fantastisk skola för barn och ungdomar i Norden. Kan vi bara använda den platsen och arbeta seriöst med makt i de åldersgrupperna är jag övertygad om att det blir lättare längre fram. Ta elevråden som exempel, där finns ett konkret sätt att ge unga makt där de får bestämma. Men på många skolor lyssnas det inte på dem. Vi behöver ta vara på de arenor som redan finns, säger Olav Hesseldahl.
Vikten av det sociala
Agnes Lenz Mathiasen, jobbar på det norsk-svenska samarbetscentret Voksenåsen i Norge och är med och arrangerar ungdomskonferensen Nordic Youth Conference för unga från hela Norden.
– Det är egentligen ungdomarna som arrangerar konferensen och jag som jobbar för dem. I år består arbetsgruppen av tolv ungdomar från Danmark, Sverige, Norge, Finland och Färöarna, säger Agnes Lenz Mathiasen.
Nordic Youth Conference är en stor social plattform för unga där de får lära sig om demokrati och samtidigt skapa nätverk och vänskaper över hela Norden. Det har blivit en attraktiv mötesplats där unga får lära känna nya vänner med samma intresse. Agnes Lenz Mathiasen berättar att de inte haft svårt att rekrytera ungdomar till konferensen, däremot har det varit en utmaning att nå ut till de som inte är samhällsengagerade sedan tidigare.
– Vi vill ju gärna nå ut specifikt till den gruppen. För att få med dem tror jag att det är viktigt att skapa en plats med mycket fokus på det sociala. Därför ges tid åt att bara hänga och umgås. Känner du dig ensam eller att du saknar vänner på platsen spelar det ingen roll hur engagerad du är i en fråga – då vill du inte komma tillbaka, säger Agnes Lenz Mathiasen.
I en nordisk kontext blir de digitalaplattformarna ett viktigt verktyg, men Agnes Lenz Mathiasen menar att det fysiska mötet är viktigt för att upprätthålla engagemanget.
– Det räcker inte att mötas på nätet eller att ses på ett kontor en timme i veckan. Det behöver finnas ett kreativt rum där unga inkluderas på deras premisser. Vi behöver visa att deras mötesplats är viktig, att vi tar dem på allvar och litar på dem. Då tror jag att deras tillit till samhället, politiken och organisationer ökar.
Norma Bergström hoppas att unga ska känna att det är värt att engagera sig, att det går att skapa förändring. Hon är övertygad om att det finns ett stort engagemang som hon hoppas vuxna ska se och bemöta.
– Jag känner ingen hopplöshet, det finns mycket att ta tag i och jag har en stark tilltro till min generation.
Agnes Lenz Mathiasen är övertygad om att Norden och det nordiska samarbetet är viktigt för att skapa engagemang hos unga.
– Det är så många unga som vill förändra världen och när vi står enade tillsammans är vi väldigt många människor med stor kapacitet.