Unga tror på samarbete
9 av 10 unga i Sverige vill se mer samarbete över gränserna i Norden. Det visar Föreningen Nordens opinionsundersökning Nordenbarometern 2024, som i år riktar sig till unga i åldrarna 18 till 30 år.
Text: Sandra Zetterman
Foto: Plainpicture
Hela 91 procent av de unga som har svarat på frågorna i Nordenbarometern 2024 instämmer i att det behövs mer samarbete inom Norden för att klara framtida utmaningar. Endast 2 procent svarar att det inte behövs mer samarbete. Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Föreningen Norden.
– Samarbete i Norden är en angelägenhet för alla åldrar. För att vi ska klara av framtidens gemensamma utmaningar är det särskilt viktigt att unga känner en samhörighet och delaktighet i det nordiska samarbetet, säger Josefin Carlring generalsekreterare i Föreningen Norden.
Kriser och klimat
När unga får välja inom vilket område det är viktigast att öka samarbetet mellan de nordiska länderna hamnar krisberedskap och säkerhetsfrågor i topp, följt av miljö och klimat.
– Det är inte förvånande att unga ser behov av mer samarbete inom just dessa områden. Det är brinnande aktuella frågor som är avgörande för kommande generationer. Kriser och klimat är stora gränsöverskridande samhällsutmaningar som kräver samarbete över gränser för att vi ska kunna närma oss lösningarna, säger Josefin Carlring.
Nyfikna på Norden
Nordenbarometern 2024 visar att unga är nyfikna på Norden. Bland 18–30-åringar kan 7 av 10 tänka sig att arbeta, studera eller bo i ett annat nordiskt land. Drygt 1 av 10 har redan erfarenhet av att göra det.
– Det är väldigt positivt att unga i Sverige har en vilja och en nyfikenhet att upptäcka andra delar av Norden. Att fler får en nordisk erfarenhet är viktigt för att utveckla tillit och samhörighet över gränserna, säger Josefin Carlring.
En ljus eller osäker framtid?
Ungas syn på framtiden påverkas av många faktorer, och att vara ung i Norden är en blandning av utmaningar och privilegier. Klimatförändringar, ekonomisk osäkerhet och misstro mot politikens förmåga att lösa våra samhällsutmaningar är ständigt närvarande för unga i medierapportering och i sociala medier.
I Nordenbarometern 2024 tillfrågades unga mellan 18 och 30 år om deras syn på sin framtid i Norden. Drygt hälften svarade att de ser ljust på sin framtid. 3 av 10 är osäkra kring framtiden och bara 6 procent svarar att de ser mörkt på framtiden.
– Ungas framtidstro är avgörande både för individens välmående och samhällets utveckling. Framtidstro stärker vår resiliens och rustar oss att hantera utmaningar. Människor som kollektivt tror på en bättre framtid är mer benägna att engagera sig i sina samhällen och bidra till förändring, något som är viktigt för utvecklingen av framtidens Norden, säger Josefin Carlring.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Föreningen Norden. Den bygger på 1 084 intervjuer med den svenska allmänheten i åldrarna 18–30 år i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen. Datainsamlingen genomfördes 12–28 augusti 2024.