Ta vara på Nordens kollektiva innovationskraft
Det nordiska samarbetet behöver rustas för att möta framtiden. Med utgångspunkt från arbetet med årets upplaga av Nordperspektiv har Föreningen Norden tre rekommendationer till Nordiska ministerrådet och andra beslutsfattare i Norden.
Med sju år kvar till år 2030 är kraven höga på att nå såväl FN:s hållbarhetsmål som Vision 2030, med Norden som världens mest hållbara och integrerade region. Under sommaren har vi i Norden upplevt både extremväder och ett fortsatt osäkert säkerhetsläge. Samtiden präglas av komplexa, gränsöverskridande samhällsutmaningar, som kräver långsiktiga, inkluderande och hållbara lösningar.
Ingen aktör kan på egen hand leverera lösningarna. För att närma oss visionen behöver vi arbeta på nya sätt och skapa förutsättningar för fler att bidra i arbetet. Det krävs samarbete både över landsgränser och över sektorer. Alla vi i Norden – beslutsfattare, civilsamhälle, myndigheter, kommuner, regioner, akademi, näringsliv och enskilda invånare – kan tillsammans bidra.
Det finns många goda exempel på fungerande samarbeten och initiativ runt om i Norden, men det krävs riktade insatser för att ta tillvara potential, kompetens och innovationskraft och involvera fler på ett långsiktigt hållbart och strukturerat sätt. Vi måste investera i människors och organisationers förutsättningar att bidra till samhällsutvecklingen.
CIVILSAMHÄLLET KLIVER FRAM
De nordiska samarbetsministrarna har tydligt uttryckt en önskan och ett behov av att inkludera civilsamhället i det nordiska samarbetet. Genom att tillsätta och finansiera civilsamhällesnätverket Nordic Civ är ambitionen att förbättra dialogen mellan invånare och beslutsfattare, öka förståelsen för invånarnas behov samt öka idégenereringen för stärkt samhörighet och fördjupat samarbete i Norden.
I huvudsak handlar det om att aktivera och öka människors engagemang för samhällsutvecklingen i Norden. Som koordinator i nätverket har Föreningen Norden höga ambitioner och ser fram emot möjligheten att utveckla nya arbetssätt tillsammans med de nordiska institutionerna.
FLER BEHÖVER VARA MED
Vi tar vårt uppdrag på allvar och är övertygade om att det krävs nya metoder för samarbete där samtliga sektorer involveras i framtagandet av nyskapande, handlingskraftiga och långsiktiga lösningar för Norden. Norden som region är inte bara viktig för oss som bor här. Det är också en föregångsregion som inspirerar och agerar förebild för andra delar av världen. Tiden är mogen för att vi tillsammans ska kliva fram och agera på nya sätt. Låt oss göra det genom modig, innovativ handling.
Föreningen Nordens rekommendationer
- Långsiktiga forum för dialog och samarbete
Etablera långsiktiga och kontinuerliga forum för att över tid säkerställa dialog och samarbete mellan Nordiska ministerrådet, Nordiska rådet, civilsamhället, akademin och näringslivet. Särskilt när det gäller att utveckla och upprätthålla ett hållbart och integrerat Norden. Tillsätt de resurser som krävs för att upprätthålla strukturerna och arbetet över tid. - Tvärsektoriella arbetsgrupper som testar nya arbetssätt
Initiera tvärsektoriella arbetsgrupper som över tid arbetar fokuserat med att utforma lösningar för konkreta samhällsutmaningar i Norden. Forskning och verksamhetsnära aktörer bör mötas och dela perspektiv på frågeställningar för att förstå varandra bättre. - Ta vara på Nordens kollektiva innovationskraft
Avsätt resurser i den nordiska samarbetsbudgeten till förmån för att främja spridning och lärande om framgångsrika initiativ, metoder och arbetssätt som på nya och handlingskraftiga sätt tar sig an befintliga samhällsutmaningar i Norden.