Möten och möjligheter i en föränderlig tid
I tider av stora förändringar ställs den nordiska gemenskapen inför nya utmaningar. Genom att utveckla metoder för hur människor i olika åldrar kan mötas och föra dialog vill Föreningen Norden stärka samhörighet och gemenskap i Norden.
Text: Emelie Dahlström-Ravn och Celia Boltes
I över hundra år har Föreningen Norden Sverige verkat för att stärka och främja samarbete och möten över gränser i Norden. Föreningen Norden är en medlemsorganisation med 95 lokalavdelningar med uppdrag från Sveriges regering, EU-kommissionen och Nordiska ministerrådet. Samhällsuppdragen består i att stärka dialogen mellan människor och beslutsfattare i Norden, samt att uppmuntra och möjliggöra nya möten över gränser. Genom att testa och utveckla metoder för hur människor i olika åldrar kan mötas och föra dialog på nya sätt vill Föreningen Norden stärka samhörighet och gemenskap i Norden i en föränderlig tid.
Norden som region har ett av världens äldsta och mest omfattande regionala och politiska samarbeten. Med sina 28 miljoner människor fördelat på fem länder och tre självstyrande områden utgör Norden världens elfte största ekonomi. Regionen har haft en öppen arbetsmarknad i över sextio år, vilket historiskt sett varit en central fråga som Föreningen Norden drivit opinion kring. Tillgången till gratis utbildning och stora investeringar i forskning har gjort att människor i Norden har en hög utbildningsnivå och att den digitala kompetensen är utbredd.
Under de senaste åren har Norden precis som världen i stort behövt förhålla sig till omfattande förändringar. Prövningar som stängda gränser, pandemi, krig i vår geografiska närhet, ekonomiska utmaningar och extrema väderförhållanden har direkt och indirekt påverkat människors vardag. Inom Föreningen Norden ställs frågan vad dessa utmaningar gör med den nordiska gemenskapen, men även hur föreningen kan bidra till nya möten, dialoger och samarbeten som stärker människors förmåga att förhålla sig till en föränderlig tid och en oviss framtid.
MÄNNISKORS PERSPEKTIV EFTERFRÅGAS
Att involvera civilsamhället för att skapa en bättre förståelse för människors vardag är någonting som efterfrågas i det nordiska samarbetssystemet. Ett exempel på detta är Nordiska ministerrådets instiftande av Nordic Civ – ett självständigt civilsamhälles nätverk som ska främja samverkan mellan civilsamhället, Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet. Nätverket består av fyrtio nordiska organisationer och sedan 2023 är Föreningen Norden ansvariga för att koordinera arbetet med att skapa dialog mellan beslutsfattare och civilsamhället i Norden.
För att nå människor som står utanför det organiserade civilsamhället utvecklar och testar Föreningen Norden även nya samtalsformer över gränser som vänder sig till förskolebarn och gymnasieelever i Norden. Som samhällsaktör har föreningen ett ansvar att verka för att unga ska se sig själva som medskapare av framtiden. Detta är ett arbete som måste bedrivas långsiktigt och systematiskt över gränser. Det handlar om samarbeten mellan länder, sektorer, generationer och vetenskaper.
NORDISKA DIALOGER ÖVER GRÄNSER
Under 2022 genomförde Föreningen Norden ett pilotprojekt för att samla in människors tankar och perspektiv på den gröna omställningen i norra Norden. Som ett led i att kvalitetssäkra och förfina arbetet har Föreningen Norden under 2023 utvecklat målgruppsanpassade samtalsformer tillsammans med nordiska samarbetspartners. Årets tema har varit trygghet i Norden – i dag och i framtiden, och samtalsformerna har testats tillsammans med förskolebarn, gymnasieelever, Föreningen Nordens medlemmar och Nordiska ministerrådets civilsamhällesnätverk.
Syftet har varit att testa upplägg för hur samtal och dialoger kan föras på nya sätt och hur människors perspektiv på en aktuell samhällsfråga kan samlas in, delas mellan människor och förmedlas till beslutsfattare. Det insamlade materialet visar hur människor i olika åldrar i Norden resonerat kring frågor kopplade till exempelvis matförsörjning, en framtida bostad, oro över stressade föräldrar, krig och klimat.
Mer läsning om vårt arbete
På sidorna 30–39 i publikationen Nordperspektiv presenteras hur Föreningen Norden har arbetat med att utveckla och testa de nya samtalsformerna med och för de fyra målgrupperna. Här kan du läsa mer.
Bilden högst upp i artikeln: Plattform, Johnér