Demokrati i förändring
Demokratin utgör grunden för att skapa inkluderande samhällen. Med årets Nordperspektiv vill vi lyfta fram hur vi i Norden kan bidra till att värna och vidareutveckla demokratin – tillsammans.
Foto: Magnus Sandberg
Solen strilar nermellan skira boklöv och daggen fuktar mina sandaler när jag kliver in på gårdsplanen till Drakamöllan på Österlen i Skåne. Det är en varm augustimorgon och jag ser fram emot att tillbringa en hel sommardag utomhus för att, under evenemanget Nordiska dagar på Drakamöllan, samtala med kloka medmänniskor från hela Norden om det synliga och osynliga Norden.
Under dagens gång fylls jag av insikter som berör och ett begrepp som fastnar hos mig är bildning – alltså individens förmåga att genom kunskap, reflektion och insikter förstå sig själva och sin omvärld på ett djupare plan. Eller beskrivet i Ellen Keys ord ”Bildning är det som är kvar när vi har glömt allt vi lärt oss”.
Samtal i den här miljön, med solstrålar i ansiktet och gräs under fötterna, stimulerar nya tankar och ger nya perspektiv. Dessutom stärker det mig i övertygelsen om att det arbete som vi i Föreningen Norden gör, inte minst med Nordperspektiv, är angeläget för framtidens Norden.
Begreppet bildning sätter även fingret på vår intention med publikationen Nordperspektiv. I en värld som präglas av snabb utveckling och stora förändringar är det vår övertygelse att vi som individer, organisationer och samhällen ständigt behöver uppgradera vår förståelse av omvärlden. Vi behöver samtala om vilket Norden vi vill ha och uppgradera våra föreställningar om vad Norden är och kan vara – nu och i framtiden. Här tror vi att Nordperspektiv och våra nordiska dialoger över gränser är viktiga verktyg.
Under året har vi genom våra möten och dialoger uppmanat och utmanat människor i olika åldrar att reflektera över sin roll i att skapa framtidens Norden.
Bildning är avgörande för demokratin. I årets Nordperspektiv sätter vi ljuset på en demokrati i förändring – och hur vi i Norden tillsammans kan bidra till att värna och stärka demokratin. I publikationen kan du ta del av olika positiva initiativ för att involvera och aktivera invånarna i Norden i samhällsutvecklingen och demokratiarbetet; från språkets viktiga roll för att kunna uttrycka sina åsikter och delta i debatten, via fantasins kraft och ungas engagemang i politik-och samhällsutveckling till Föreningen Nordens arbete med nordiska dialoger över gränser.
Jag ser framför mig ett framtida Norden där vi, med vår rika historia och starka demokratiska värderingar som grund, använder våra gemensamma samarbetsstrukturer för att samla oss och tillsammans utforma konkreta lösningar på de samhällsutmaningar vi delar. Ett Norden där vi innovativt arbetar över sektorsgränser och skapar goda förutsättningar för att förbereda oss för den framtid vi står inför.
Demokratins betydelse för samhällsutvecklingen och de utmaningar som en levande demokrati står inför har varit återkommande samtalsämnen i våra dialoger. Demokrati utgör grunden för våra nordiska välfärdssamhällen, och invånarnas behov och engagemang är viktiga pusselbitar i demokratins fortsatta utveckling.
Jag hoppas att Nordperspektiv kan bidra till stärkt bildning och breddade perspektiv på dina föreställningar om Norden. Min förhoppning är också att den stimulerar fler att bidra till demokrati-och samhällsutvecklingen genom konkret handling. Jag hoppas att du också vill vara med.
Om Nordperspektiv
Nordperspektiv är Föreningen Nordens årliga publikation som sätter ljuset på en relevant och aktuell samhällsfråga i Norden. Temat för Nordperspektiv 2024 är demokrati i förändring. Läs hela publikationen här.
JOSEFIN CARLRING
Generalsekreterare Föreningen Norden