Så jobbar Föreningen Norden med dialogpaus
Metoden dialogpaus har blivit ett stående inslag i Föreningen Nordens arbete. Bland annat i arbetet med studiecirkeln Min plats i Norden. Verksamhetsutvecklaren Anna Scaramellini är positiv till metoden och upplever att den ger bra förutsättningar för att skapa tillit och konstruktiva samtal.
Artikeln är publicerad i Nordperspektiv 2024
Text: Julia Lindström
Foto: Plattform
Berätta om era erfarenheter av dialogpaus!
– Vi i Föreningen Norden har använt oss av dialogpaus i flera sammanhang sedan 2023. Vi ville testa metoden med våra egna målgrupper, från nordiska unga på Nordic Youth Conference till våra medlemmar genom så kallade perspektivdialoger, innan vi bestämde oss för att inkludera dialogpaus i vårt eget material. Under våren 2024 höll vi studiecirkeln Min plats i Norden på Nordiska museet, där vi för första gången också använde metoden i ett studiecirkelmaterial. Med dialogpaus lades en trygg grund i gruppen där alla vågade dela med sig av sina tankar, känslor och perspektiv.
Vad är det som gör metoden så lyckad?
– Metoden utgår från tydliga ramar och samtalet inleds med en genomgång av samtalsreglerna. Det gör det tydligare och enklare både för den som leder samtalet och för dialogpausdeltagarna. Att du inte berättar mer om dig själv än ditt förnamn gör också något med samtalet. Det skapar ett kravlöst sammanhang och en trygg stund där vi tillåts lyssna och ha djupa samtal helt utan förutfattade meningar om varandra.
Går det att applicera i alla samtal?
– Ja, det skulle jag säga. Det är en flexibel metod som går att anpassa efter behov. Den har använts på många nivåer, vi har till exempel haft dialogpaus med förskolebarn – då fick så klart samtalen vara enklare.
Vilka lärdomar tar du med dig från dialogpauserna?
– Det märks att vi alla längtar efter att ha dialoger. Att samtala utan att diskutera. Det är ovant att sitta så länge i en grupp och fördjupa sig i ett ämne och bara låta tankar och ord flöda. Jag går från samtalen med en känsla att det är möjligt för människor att förstå varandra och inte döma andras perspektiv.
Vill du också testa dialogpaus?
Vill du också arrangera en dialogpaus? Här finns manus och instruktioner att ladda ner kostnadsfritt.
Mer om dialogpaus
Dialogpaus är en metod för att främja konstruktiva och jämlika samtal i samhället. Den används för att inkludera olika perspektiv och erfarenheter, och uppmuntrar deltagarna att lyssna aktivt och reflektera. Metoden har utvecklats av finska innovationsmyndigheten Sitra och används på arbetsplatser, i skolor och offentliga diskussioner i Finland. Metoden är effektiv när det finns ett tydligt ämne som behöver diskuteras och där det finns flera åsikter eller infallsvinklar. 6–10 deltagare är optimalt för att metoden ska fungera bra.